Ja tästä alkaa avomeri! – Majakkakiertue starttasi Kylmäpihlajasta

Kylmäpihlajan majakka

”Minä haluan tuonne”, ilmoitti Pikku H, kun näki Rannikkoreitin kartan kulmassa kuvan Bengtsärin majakasta. Aivan varmasti käydään vielä sielläkin joskus, mutta tällä kertaa majakka löytyi onneksi pienen merimatkan päästä, nimittäin Kylmäpihjalasta. Olen itse käynyt siellä vain kerran aikaisemmin, vaikka olen kohta jo kuusi vuotta asunut Raumalla.

Kylmäpihlaja on reilun puolen tunnin merimatkan (riippuen toki kulkepelistä, mutta vesibussilla matka kestää Kuuskajaskarin pysähdyksen kanssa noin 40 minuuttia) ja noin kymmenen kilometrin päässä Raumasta sijaitseva saari, jolla sijaitsee vuonna 1953 rakennettu majakka. Se on Suomen viimeinen miehitetyksi rakennettu majakka, joka toimi myös luotsiasemana. Saari on uloin Rauman saariston suurista saarista, ja siitä alkaa avomeri.

Kylmäpihlajan majakka

Jos ei löydy omaa venettä, kuten ei meiltäkään, pääsee kesäaikaan Kylmäpihjalan majakkasaarelle Rauman Saaristokuljetuksen reittiliikenteellä useamman kerran päivässä. Hinta vaihtelee hiukan lipputyypin mukaan, mutta itse halusimme viettää muutaman tunnin saarella ja valitsimme päivälipun. Pulitimme edestakaisesta matkasta 28 euroa per aikuinen. Alle kolmevuotiaana Pikku H matkusti ilmaiseksi.

Kylmäpihlajan majakkaimg_20190728_1734115622467422535922275.jpg

Heinäkuun helteisimpänä päivänä totesimme, että koska saarella tuulee aina, voisi keli olla otollinen majakkaretkelle. Osuimme oikeaan, sillä kova paahde ei vaivannut päivän aikana ollenkaan. Noin kolmessa tunnissa, jonka Kylmäpihlajassa vietimme, ehtii saaren kiertää hyvin ympäri, kiivetä majakkaan ja vielä syömään ja kahvittelemaankin. Jos innostusta on enemmänkin, voi majakassa myös yöpyä. Varmasti aika eksoottinen kokemus! Saarelta löytyy siis majakasta hotelli ja ravintola, sekä rannasta pieni kahvila, jossa on isot terassialueet. Myös tulentekopaikkoja on.

Kylmäpihlajan majakka

Itse suuntasimme ensimmäiseksi ylös, sillä sinne pääsyä oli odotettu koko merimatkan ajan. Merimatka sujui epäilyistämme huolimatta loistavasti ja Pikku H seisoskeli ihastuksissa katselemassa meren aaltoja ja ohi kiitäviä paatteja koko matkan ajan. Ylhäällä majakassa kova tuuli pisti ilmeisesti hiukan puntit tutisemaan, koska yllättävän nopeasti neiti halusi palata takaisin alas.

Kylmäpihlajan majakka

Vaikka meillä oli reppu täynnä eväitä, kutsui ravintolan lohisopan tuoksu meitä vastustamattomasti. Ja täytyy antaa kyllä täysi kymppi niin ruoasta kuin palvelustakin. Vatsat piukeina keittoa ja saaristolaisleipää pyörimme ulos tuntia myöhemmin.

Heinäkuun helteestä huolimatta pienellä saarella käy sen verran kova tuuli koko ajan, että piti pienimmän päälle heittää jopa pitkähihainen, joka oli tietysti hyvä myös auringolta suojautumisen kannalta. Hyppelimme ja kiipeilimme kiviä pitkin koko saaren ympäri. Välillä kallioiden notkelmista kurkisti yllättäen maastoonsa hyvin sopeutuva lintu (en kyllä yhtään tiedä mikä) tai kivien koloista löytyi kaikkea mielenkiintoista. Merimerkin äärelläkin ihmeteltiin pitkä tovi. Karun kaunis saari tuntui olevan majakan ohessa yhtä suuri elämys.

Kylmäpihlajan majakkaKylmäpihlajan majakka

Vaikka olimme hetkeä aikaisemmin tankanneet vatsamme täyteen, maistui välipala yllättävän hyvin kiertelyn jälkeen. Todistetusti jälleen meri-ilma sekä väsyttää että lisää ruokahalua!

Sen verran mahtava kokemus majakkaretki on neidille ollut, että saarelta ostettua matkamuistomagneettia ihastellaan harva se päivä ”minä oli(n) tuola!” Valloitettavien kohteiden valikoimaa kartutettiin myös Kylmäpihjalan retken aikana. Majakan seinällä ollut kuva Suomen majakoista sai Pikku H:n haluamaan kutakuinkin jokaiseen niistä…

Kuvat ovat omiani, ellen toisin mainitse. Ethän kopioi niitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s