Pinkjärvellä kuin viimeistä kesäpäivää

Pinkäjärvi

Nyt kun syksy painaa jo kohisten päälle ja talvikin tekee kovaa vauhtia tuloaan, on hauska muistella viimeisiä t-paidassa tehtyjä retkiä. Elokuun lopulla vietimme päivän Pikku H:n kanssa Eurajoen Pinkjärvellä. Pinkjärven alue on 1920-luvulta asti ollut Metsähallituksen hallinnassa. Alue kuuluu Natura 2000-ohjelmaan. Suurimmaksi osaksi Pinkjärven alue on metsämaata, mutta sieltä löytyy myös puustoisia ja avoimempia suoalueita sekä suorantaisia pienvesistöjä ja pieniä lehtoja. Reitistöstä löytyy lisätietoa muun muassa Luontoo.fi-sivustolta.

Pinkjärvi sijaitsee Eurajoen pohjoispuolella. Jos saapuu autolla Eurajoen suunnasta, käännytään valtatie 8:lta oikealle Irjanteelle päin noin 7,5 kilometriä Eurajoelta Porin suuntaan. Aikasemmin valtatien varresta lähti tie suoraan Pinkjärvelle, nyt reitti kiertää hieman eri suunnasta. Irjanteelle johtavan Kämpäntien varressa on melkein heti kyltti vasemmalle, josta lähtee kasitietä myötäilevä hiekkatie kohti Pinkjärveä. Itse rullailin tyytyväisenä risteyksestä ohi, kun odottelin vanhasta tottumuksesta kasitien varressa olevaa kylttiä. Kun Luvia alkoi lähestyä hyvää vauhtia, havahduin lopulta tajuamaan, että olin ajellut ohi. Kannattaa siis olla tarkkana, jos ei tunne seutua.

Pinkjärven reitti on noin viiden kilometrin mittainen rengasreitti, mutta reittiä voi periaatteessa kiertää myös oikoen ja lyhentäen, kuten me teimme. Maasto on paikoin hiukan vaikeakulkuista, joten meillä suurimman osan matkaa 2,5-vuotias kulki rinkassa. Tosin hän viihtyy siellä yläilmoissa niin hyvin muutenkin, että turhankin mielellään taittaa matkaa ohjeita jaellen ja kantajansa päätä taputellen.

Jätimme auton Pinkjrven pysäköintialueelle Saukonniementien varteen. Parkkipaikalla on alueen opastaulu. Koska Pikku H:lla oli jo kauhea nälkä, eikä makkaratulia tehty hetkessä, suuntasimme aikasemmasta sunnitelmasta poiketen parkkialueelta suoraan lyhyttä metsäreittiä Vuotavan laavulle. Tuon kokonaisuudessaan alle kahden kilometrin matkan aikana neiti ehti ilmoittaa haluavansa eväitä ainakin 27 kertaa.

Pinkäjärvi

Pinkäjärvi

Pinkäjärvi

Vaikka nälkäkiukku teki tuloaan ehdimme napata muutaman yhteiskuvan ja ihailla Pinkjärven vartta myötäilevältä reitiltä järven yli avautumia maisemia.

Pinkjärvi

img_20190829_123539116249191940036768.jpg

Vuotavan kaksoislaavulta löytyvät upeat järvimaisemat, hyvät tulentekopaikat ja sekä puuvajan täydeltä kuivia puita. Pikku savuttelujen jälkeen saimme tulet iloisesti lepattamaan ja sitten se piiiitkäää hiilloksen odottelu. Onneksi Pikku H ehti sillä välin tyhjentää kaikki muuta eväsrasiat, niin energiaa riitti tutkiskeluun.

Pinkäjärvi, Vuotavan laavu

Pinkäjärvi, Vuotavan laavu

Pinkjärvi, Vuotavan laavu

Vuotavan laavun yhteydessä on myös kuivakäymälä, mutta se oli sen verran sivummalla laavulle johtavan tien varressa, että hädän yllättäessä kävimme metsikössä.

Pinkjärvi, Vuotavan laavu

Pinkäjärvi, Vuotavan laavu

Vuotavan laavun yhteydessä on hieno uimaranta. Vedet alkoivat olla sen verran viileitä, vaikka lämmin päivä olikin, että Pikku H sai tyytä leikkimään rantavedessä. Sen verran kuitenkin saatiin toimintaa aikaiseksi, että vaihtovaatekerta tuli tarpeeseen…

Pinkjärvi, Vuotavan laavu

Vietimme laavulla varmaan pari tuntia, koska oli niin ihana ilma ja Pikku H olisi viihtynyt rannassa varmaan toisenkin mokoman. Tällä kertaa reitin toinen puoli jäi kokonaan kiertämättä ja kävelimme tietä myöden suoraan takaisin autolle. Reitin ”pidemmän puoliskon” varrelta löytyy Mustalahden laavu, jossa voi myös pitää evästaukoa. Paluumatkalla autolle Pikku H bongasi vielä hiuksissani viilettävän hirvikärpäsen, mikä oli tytöstä paljon huvittavampaa kuin äidistä.

  • Reitti: Paikoin kivikkoinen ja hankalakulkuinen
  • Pituus: noin 5 kilometrin rengasreitti. Pystyy tarvittaessa lyhentämään.
  • Taukopaikat: Vuotavan ja Mustalahden laavut
  • Reitin merkintä: Punaiset merkit puissa.

Postaukset ovat omia kokemuksiani, ja kohteen tiedot saattavat muuttua. Päivitetyt tiedot kannattaa aina varmistaa kyseisen kohteen omilta sivuilta ennen omaa retkeään.

Kuvat ovat omiani, ellen toisin mainitse. Ethän kopioi niitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s