Majakkakiertue vol 2: Bengtskär

Viime kesänä vierailimme Pikku H:n majakkavillityksen innoittamana Kylmäpihlajan majakalla aivan kotikulmilla. Tänä vuonna pähkäilimme pitkään lähtemistä oikeastaan juuri minnekään koronan vuoksi. Lopulta valitsimme hiukan ex-temporekin kohteeksemme Bengtskärin majakan, jota voi varmaan aivan oikeutetusti kutsua kaikkien majakoiden äidiksi ja isoäidiksi ja kummitädiksi, kuten kotisivuilla kerrotaan.

IMG_5050

Kaiverruksia majakkasaarella. Kuva: JS

Lyhyt historiapläjäys

Bengtskärin majakka sijaitsee Saaristomerellä noin 25 kilometriä Hangosta lounaaseen, ja se kuuluu Kemiönsaareen. Majakka puskettiin pystyy vuonna 1906 alussa 124 ihmisen voimin yhdeksässä kuukaudessa, kun ennen sitä majakkaa ympäröivät karikkoiset vedet olivat koituneet monen laivan kohtaloksi. Aina talvisotaan asti majakassa asui viisi majakanvartijaperhettä, kukin omassa asunnossaan. Toisen maailmasodan aikaan Bengtskär toimi tärkeänä tähystys- ja tulentekopaikkana. Tästä ajasta muistuttavat edelleen saaren mielenkiintoisen bunkkerit, joihin pääsee matkailijatkin tutustumaan. Sodan jälkeen pysyvää asutusta ei enää saarelle muuttanut, ja majakka automatisoitiin vuonna 1968. Vuosien mittaan se rapistui huonoon kuntoon, kunnes vuonna 1992 Merenkulkulaitos vuokrasi sen Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskukselle. Majakka korjattiin, ja vuonna 1995 se avattiin museo- ja vierailukäyttöön. Yli kahdenkymmenen vuoden ajan majakan isäntäparina ovat toimineet Paula ja Per Wilson.

Koronasta

Koronakesänä matkustajamääriä majakkasaarelle on rajoitettu, joten omalla veneellä rantautumaan ei ole päässyt kuin tiettyinä aikoina ja soittamalla. Meidän ei tätä vaihtoehtoa tarvinnut pohtia, sillä kuulumme niihin raumalaisiin, joilla venettä ei ole. En siis käsittele tätä vaihtoehtoa nyt tarkemmin. Majakalle pääsee myös taksiveneellä tai vuorolaivaliikenteellä. Oma valintamme oli Saariston loistoreitti, joka lähtee Kasnäsin satamasta, poikkeaa Rosalan Viikinkikeskuksessa, jatkaa sieltä Bengtskäriin ja takaisin Kasnäsiin. Matkaan kuului pääsymaksujen lisäksi kalakeittolounas Viikinkikeskuksessa. Hintaa tällä paketilla oli 69 euroa henkilö. Koska Pikku H on vielä 3-vuotias, hän pääsi matkustamaan ilmaiseksi.

IMG_4814

Kuva: JS

Laivan oli tarkoitus lähteä Kasnäsin satamasta puoli yhdentoista aikaan aamupäivällä. Bengtskärin vieraille oli varattu kettingillä lukittu paikoitusalue aivan sataman tuntumasta. Tämä pitikin paikkansa, mutta lukittu alue ei ollut. Löysimme vielä sopivan paikan itsellemme nurmikentältä, vaikka aika täyttä parikymmentä minuuttia ennen lähtöä alueella jo olikin. Kauempaan, vajaan 500 metrin päästä, löytyi kyllä iso ilmainen paikoitusalue, joten tilaa kyllä on. Kävelyyn voi ruuhka-aikaan joutua varautumaan. Satamassa oli jo iso joukko odottelemassa laivaan pääsyä. Ensin hiukan arvelutti osallistujien suuri määrä, kun koronarajoituksista oli kuitenkin mainittu. Pian selvisi, että meidät oli jaettu kolmeen eri laivaan väljemmän matkustamisen takaamiseksi.

Rosala ja Viikinkikeskus

Aluksemme Sissel puksutti ensin reipasta kyytiä kohti Rosalaa. Tämä oli minulle eräänlainen nostalgiamatka, sillä olen Rosalassa viimeksi käynyt ensimmäisellä luokalla leirikoulussa. Rosalan sympaattisesta kyläsatamasta tassuttelimme viikinasuisen oppaan perässä kohti Viikinkikeskusta, joka sijaitsi vain pienen kävelymatkan päässä. Meidät jaettiin kahteen ryhmään ja ennen lounasta näimme noin vartin pituisen videoesittelyn viikinajasta. Tosin itselleni siitä ei juuri muistikuvia jäänyt, sillä Pikku H esitti niin tiuhaan kysymyksiä ja pyöri sylissäni kuin väkkärä, joten olisimme voineet suosiolla jäädä ulos aurinkoon odottelemaan.

 

img-20200727-wa00436125018684668498873.jpg

Kuva: JS

IMG_4921

Rosalan satama. Kuva: JS

IMG_4815IMG_4816

Lounas tarjottiin Päällikön hallissa. Kalakeittoa ja saaristolaisleipää sekä paikallista olutta palan painikkeeksi halukkaille. Ja kylläpä keitto maistui! Edes kuvaa en muistanut ottaa. Äidin onneksi Pikku H ei jaksanut koko kulhollista, joten saipa äiti syödä loput. Lisääkin varmasti olisi saanut hakea.

IMG_4821

Päällikön halli

Viikinkeskuksesta en muistanut melkein kolmenkymmenen vuoden takaa muuta kuin pettuleivän, jota tehtiin nuotiolla. Hiekka vain narskui sitä syödessä. Eniten meidän neitiä tuntuivat ilahduttavan viikinvarusteet, puujalat sekä tikanheittopaikka (kyllä vain…).

IMG_4915

Keskuksesta löytyy kuitenkin paljon muutakin mielenkiintoista. Muun muassa kallioille kiipeävä muinaispolku on mielenkiintoinen kierros menneisyyteen.  Loppujen lopuksi parituntinen ruokailuneen oli melko lyhyt aika tutustua Viikinkikeskukseeen. Varmasti parhaan kuvan saa vierailemalla omassa rauhassa, ehkä jopa viettää yö Päällikön hallissa.

 

IMG_4848

Kuva: JS

Bengtskär

Kasnäsin satamassa oli etukäteen väläytelty mahdollisuutta, ettei rantautuminen kovan tuulen takia Bengtskäriin onnistuisi, mutta toisin onneksi kävi. Parina aikasempana päivänä matkustaneilla ei ollut yhtä hyvää tuuria. Majakan siintäessä horisontissa alkoikin sen verran keinumaan, että kasseista sai pitää tiukasti kiinni. Samalla hetkellä Pikku H:n silmät painuivat kiinni, ja hän uinui tyytyväisenä aina majakalle asti.

img-20200727-wa00566555983853889437001.jpg

Kuva: JS

Bengtskärin majakka on kieltämättä vaikuttava ilmestys pehmeäksi hiotuneiden kallioiden keskellä. Pelkästään kulku kallioiden välistä kuilua rantautumispaikalta majakalle saa huokailemaan.

img-20200727-wa00595508700672327975092.jpg

Kuva: JS

Huokailun sai kuitenkin pian unohtaa, sillä ensimmäiseksi ylös päästyämme tein pikapyrähdyksen tyttö sylissäni halki koko majakkasaaren. Jostain syystä yleensä niin seurapiirirakkoinen tyttäremme valitteli saarella jatkuvalla syötöllä vessahätää, joten vierailimme punaisessa ulkohuussissa useammankin kerran. Pissa- ja evästauon jälkeen pääsimme tutustumaan myös saaren muihin ihmeisiin. Olimme etukäteen lukeneet, että mukaan kannattaa varata taskulamppu, jos haluaa tutustua bunkkeriin. Siellä sitä kyllä tarvittiinkin.

IMG_5055

Bunkkerissa lamppu tuli tarpeeseen.Kuva: JS

IMG_5080

Kuva: JS

IMG_5052

Saarelta löytyy hiukan vihreääkin, tosin tuotuna. Ilmeisesti kyseisessä paikassa on joskus ollut asukkaiden pieni viljelyspalsta. Kuva: JS

Jos kerran majakalle tullaan, on myös ylös päästävä. Olen onnistunut kehittämään viime vuosina itselleni käsittämättömän korkeanpaikankammon. Se korostuu entisestään, kun pitäisi huolehtia myös innoissaan eteenpäin viipottavasta kolmevuotiaasta. 252 askelmaa meinasivat pienellä neidillä ottaa hiukan koville ja muutama askelma ennen ”maalia” hän totesikin: ”En jaksa enää ollenkaan”. Meniväthän ne viimeisetkin silti vielä. Lopuksi olisi vielä pitänyt kiivetä parikymmentä rautatikasta päästääkseen aivan majakan lampun luokse. Jäin hiukan empimään Pikku H:n taitoa ja ehdin jo pelotella hänet täysin, kunnes J:n ja pappan käytyä tiedustelukäynnillä, neiti lähti reippaasti kohoamaan yläilmoihin.

img-20200727-wa00646764406254022124455.jpg

Kuva: JS

img-20200727-wa00673922974515876629796.jpg

Parituntinen saarella vierähti hetkessä, ja paluukyyti takaisin Sisselin kyydissä kohti Kasnänia tuntui alkavan liiankin nopeasti. Monet istuskelivat ja nauttivat upeilla kallioilla aaltojen tyrskyistä, kohinasta ja lokkien kirkunasta joku eväitä syöden ja joku muuten vain miettien, millaista elämä joskus sata vuotta sitten oli ollut. Meillä aika humpsahti tutkimuskäynneillä bunkkerissa ja majakassa (tai vessassa), joten aikaa silmien leputtamiseen ei juuri jäänyt. Se jäi jopa hiukan kaivelemaan. Seuraavalla kerralla taidan vain istua kalliolla ja katsella merta.

IMG_5029

Kuva: JS

IMG_4996

Kuva: JS

img-20200727-wa00725007518935075805615.jpg

Kuva: JS

IMG_4997

Kuva: JS

Postaukset ovat omia kokemuksiani, ja kohteen tiedot saattavat muuttua. Päivitetyt tiedot kannattaa aina varmistaa kyseisen kohteen omilta sivuilta ennen omaa retkeään.

Kuvat ovat omiani, ellen toisin mainitse. Ethän kopioi niitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s