Kuhankuono – kansallispuisto lähempänä kuin arvaatkaan

Kevään lähestyessä sitä alkaa yhä enemmän suunnitella retkiä lähimetsiin. Nyt kun Pikku H jaksaa jo itsekin tallustella eteenpäin, täytyy reittejä miettiä siltäkin kannalta, että maasto sopii myös pienille jaloille. Yksi laaja ja monipuolinen reitistö on Kuhankuonon retkeilyreitistö, jossa kävimme syksyllä 2017 neidin ollessa noin yhdeksän kuukauden ikäinen. Olen kiertänyt Kuhankuonon reitistöllä ennen neidin syntymää monesti ja varsinkin Vaskijärven reitillä useamman kerrankin.

Kuhankuono ja retkeily

Pitkospuita pitkin halki soiden. Kuva: Anna-Kaisa Gallant

Tälle reissulle saimme kavereiksi Anskun ja Pikku H:ta kuukauden nuoremman pienen miehen. Kahden alle yksivuotiaan kanssa täytyi hiukan ynnäillä ruoka-aikoja ja päiväunia, mutta onneksemme pienten retkeilijöiden aikataulut olivat jo valmiiksi synkronoitu kohdilleen. Yllättävän paljon vaatii muuten saada sopimaan myös kahden äitiyslomalaisen aikataulut…

Valitsimme reitiksemme kuuden kilometrin mittaisen Savojärven kierroksen, jonne lähdimme Kurjenpesän parkkipaikalta. Myös reitistön lähestymiskartta löytyy retkeilyreitistön sivuilta.

Kuhankuono ja retkeily

Kuva: Anna-Kaisa Gallant

Kuhankuonon retkeilyreitistö on sijaitsee vain noin puolen tunnin matkan päässä Turusta, ja Raumalta hurautimme Kurjenpesän parkkipaikalle noin tunnissa. Ainakin kesällä 2018 Turusta kulki Kuhankuonoon myös bussiyhteys. Reitistölle voi suunnata toki monelta muultakin lähtöpaikalta, kuten lähestymiskartasta voi havaita. Varsinkin Kurjenpesän lähtöpaikka on todella suosittu, ja saapuessamme lounasaikaan alueelle, oli ennen meitä paikalle saapunut jo useampikin autokunta.

Oma retkemme osui perjantaihin, mutta hoksasimme pian, että olimme valinneet ajankohdaksi syyslomaviikon. ”Ruuhkasta” huolimatta reitillä saimme tallustella melko rauhassa, ja kaksikolla oli selässä istuessaan sopivasti ihmeteltävää.

Kuhankuono ja retkeily

Kuva: Anna-Kaisa Gallant

Reitti on helppokukulkuinen, onnistuu hyvin lapsi selässäkin ja se on myös todella hyvin merkattu. Pitkospuuosuudet ovat hyvässä kunnossa, sillä Savojärven reitti on reitistön uusimpia reittejä. Myös maisemien vuoksi kannattaa paikalle saapua. Pitkälti rantaviivaa myötäilevä reitti tarjoaa myös kansallispuistojen suurinta herkkua (oma mielipiteeni) eli hienoja suoalueita.

Kuhankuono ja retkeily

Kuvan nappasi ystävällinen retkeilijä.

Koska pienten ihmisten kanssa retkeillessä ruokapuoli on oleellinen, pidimme ensimmäisen pysähdyksen jo ennen puoltaväliä. Taukopaikaksi valikoitui penkki ja kaunis suomaisema. Kukin tankkasi tyylillään, ja saatiinpa sitä samalla yhdet smoothietkin syyliin (en ollut vielä tässä vaiheessa hoksannut ostaa niitä imemiskorkkeja, jotka takaavat, ettei tenava pääsee suihkuttelemaan herkkuja mihin sattuu.).

Retkeily Kuhankuonolla

Kuva: Anna-Kaisa Gallant

Taukopaikkoja kyllä löytyi matkan varrelta hyvin. Muun muassa toiselta lähtöpaikalta, Rantapihalta, löytyy makkaranpaistopaikka. Retken aikana ehdittiin vaihtaa vaippaa, kuulostella uuniääniä, kakkaääniä ja luonnonääniä, ojentaa nukkuvien lasten asentoja, puhdistella tutteja ja vaihtaa kuulumisia. Molemmat selkämatkalaiset ehtivät myös ottaa tirsat reippailun lomassa. Palattuamme takaisin Kurjenpesälle pidimme vielä evästauon ennen kotiinlähtöä. Makkaranpaistoa varten olisi ollut tulikin taukopaikalla jo valmiina, mutta tällä kertaa olimme jättäneet paistettavat kotiin. Pienimmät kun menivät vielä tuolloin pitkälti soseilla. Samalla tuli testattua, että vanha sanomalehti on sytykkeen lisäksi mitä oivin istuinalusta.

  • Reitti: Helppo
  • Pituus: noin 6 kilometriä
  • Taukopaikat: Tulentekopaikka lähellä Kurjenpesän parkkipaikkaa sekä Rantapihalla. Pitkin matkaa penkkejä ja muita kivoja taukopaikkoja.
  • Reitin merkintä: Hyvin merkattu reitti. Ympyräreiteillä oranssi nauha, jossa siniset pallot.

Postaukset ovat omia kokemuksiani, ja kohteen tiedot saattavat muuttua. Päivitetyt tiedot kannattaa aina varmistaa kyseisen kohteen omilta sivuilta ennen omaa retkeään.

Kuvat ovat omiani, ellen toisin mainitse. Ethän kopioi niitä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kuhankuono – kansallispuisto lähempänä kuin arvaatkaan

  1. Olipa mukava lukea Kuhankuono-aatoksiasi. Olisin tänään mennyt sinne (parkkipaikalta käännyin takaisin), mutta se loppumatkan pikkutie oli niin jäinen, että en uskaltautunut sinne liukastelemaan 😦 Harmitti, kun mieli jo niin kaipasi Kuhankuonolle, mutta vähän on vielä ooteltava.
    Kohtakkoin kuitenkin sinne latautumaan!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s