Aurinkokylvyssä Pyhärannan Hierkonpolulla

Ihastelin taannoin Live now – Dream later -blogin Saanan kuvia Pyhärannan Hierkonpolulta, joten pitihän meidänkin sinne lähteä katsomaan. Kun ystäväni Henna sattui olemaan käymässä kotimaisemissa, yhdistimme samaan sekä näkemisen että ulkoilun. Ja mikä päivä meille osuikaan! Aurinkoa, aurinkoa… Jäät olivat lähteneet liikkeelle, ja rantavedessä aaltojen mukana hakkasivat upeat jäälautat. Aamun kipakka vajaan kymmenen asteen pakkanen hellitti nopeasti auringon noustua, ja meille suotiin mitä mainioin ulkoilupäivä.

Hierkonpolku Pyhäranta. Retkeily.

Kuva: Henriikka Korte

Koska maastot ovat Hennalle tuttuja, nappasimme hänet kyytiin tyylikkäästi alkuperäisestä aikataulustamme puoli tuntia myöhässä (lue: yövalvominen ja uhmakohtaus) ja suuntasimme lähistöllä olevalle parkkipaikalle.

Kuva: Henriikka Korte

Mahdollisia lähtöpaikkoja on kolme, reitin molemmissa päissä sekä keskellä. Reitille mittaa edestakaisin kuljettuna tulee kuusi kilometria. Me valitsimme paikallisoppaamme kehoituksesta keskimmäisen parkkipaikan, joka osoittautui hyväksi vaihtoehdoksi. Tosin ajomatka parkkipaikalle sai pumpun hakkamaan välillä muutaman ylimääräisen lyönnin, sillä tie oli osan matkaa täysin peilijäässä ilman hiekan murenaa.

Ajatuksissani oli kävellä reitin toiseen päähän ja takaisin, jonka jälkeen arvioisimme tilanteen ja todennäköisesti ryhtyisimme nuotiopuuhin ja jättäisimme loppureitin toiseen kertaan.

Hierkonpolku,retkeily, Pyhäranta

Kuva: Henriikka Korte

Yllättävää kyllä suunnitelmani myös onnistui. Pysäköimme lähelle Hierkonpään laavua, josta oli noin puolen kilometrin matka laavulle. Koska oli arkipäivä ja reitillä hiljaista, päätimme ottaa evästarpeet ja polttopuut mukaan laavulle ja jättää ne odottamaan patikan ajaksi. Varasimme varmuuden vuoksi mukaan kuivia puita, mutta niitä olisi löytynyt kyllä paikan päältäkin.

Hierkonpolku, retkeily

Kuva: Henriikka Korte

Pikku H liukasteli sinnikäästi laavulle asti, jonka jälkeen heittäytyi istumaan laavulle nauttimaan auringonsäteistä. Koska laavun ympäristössäkin olisi ollut niin paljon ihmeteltävää (ja koska Pikku H:n perussanastoon kuuluu tällä hetkellä ”ei”), hän ei ensin olisi halunnut jatkaa matkaa lainkaan. Varsinkin eväskassien jättäminen laavulle tuntui hänestä aivan käsittämättömältä.

img-20190301-wa00254051048138717317318.jpg

Kuva: Henriikka Korte

Maanittelujen jälkeen neiti suostui kuitenkin lähtemään eväiden luota ja totesi pienen patikan jälkeen, ettei rinkkaan nouseminen välttämättä olisikaan niin huono vaihtoehto. Sieltä saattoi ihailla merta, katsella puiden liikettä ja kuunnella tikan nakuttelua.

Kyhkärännokka Pyhäranta

Kuva: Henriikka Korte

Kävelimme selkeästi merkittyä reittiä Kyhkärännokkaan ja samaa reittiä takaisin. Pienen kävelyn jälkeen neiti oli vahvasti sitä mieltä, että nuotiota olisi jo syytä alkaa tekemään. Samalla kun matkanjohtaja mutusteli ensimmäisiä eväitään, sytytimme Hennan kanssa nuotion.

img_20190301_1116449004458117264019043.jpg

Täydet kymmenen pistettä täytyy kyllä antaa koko laavulle ja reitille. Reilan Kyläyhdistys Reidu ry on tehnyt valtavan hienon työn rakentaessaan vuoden 2018 aikana entiselle puolustusvoimien alueelle retkeilypolun varteen laavun, grillipaikan, puuvajan sekä kuivakäymälän.

Paikat ovat siistit ja upealla sijainnille. Pelkästään laavulla olisi voinut istua vaikka kuinka pitkään ihastelemassa merta auringon lämmittäessä kasvoja.

Hierkonpolku

Kuva: Henriikka Korte

Hierkonpolku

Kuva: Henriikka Korte

  • Reitti: Helpohko (tämän tekstin kirjoittamisen aikaan kokemus vain Hierkonpään ja Kyhkärännokan välisestä polusta)
  • Pituus: noin 6 kilometriä edestakaisin, voi tehdä myös pienemmissä osuuksissa.
  • Taukopaikat: Laavu, grillipaikka, puuvaja ja kuivakäymälä reitin keskivaiheilla Hierkonpäässä.
  • Reitin merkintä: Oranssit merkit puissa.

Postaukset ovat omia kokemuksiani, ja kohteen tiedot saattavat muuttua. Päivitetyt tiedot kannattaa aina varmistaa kyseisen kohteen omilta sivuilta ennen omaa retkeään.

Kuvat ovat omiani, ellen toisin mainitse. Ethän kopioi niitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s